Jan 22, 2011

cara-cara nak survive apabila bekalan duit semakin menipis

sebagai student sepenuh masa mesti duit harapkan pinjaman atau biasiswa. pastu bila duit da masuk,enjoy tak hengat kan. semua nak beli,shopping tu,shopping ni.kira cam lupa daratan la. bila duit da nak habis baru nak kembali ke pengkalan pangkal jalan.so dalam nak muhasabah diri sebab menyesal bila duit da habis,meh i ajaq how to survive when money supply become thin.*ah kau ni, direct translate dari tajuk pulak.
ok2 jom kita mulakan.

1. Masak je apa yang ada di rumah.

wah apa itu?
haa..nampak mewah kan.tapi jangan tertipu dengan kemewahan dari gambar ni.nak resepi?ah tak payah, campak jek ikan bilis goreng, bawang, cili padi, sisa  lebihan sosej yang dijumpai di dalam freezer ke dalam kuali.siap. makan dengan nasi putih.konyang den.kalau nak lagi jimat,buat bubur nasi.



2. Megi dan roti

wah,megi tu nampak mewah.sila abaikan crab stick dalam megi tu ye.
eh ape ni?ape ni?kenapa ada megi + roti tu?haaa...bagi siapa2 yang betul2 duitnye telah menipis,bole la cuba nyek.mula2 masak megi, pastu makan. then kalau ada lagi sisa2 nafsu lapar dalam diri tu,makan la roti di cicah dengan lebihan kuah megi tuh. kompom kenyang.haha




3. Minum air banyak

minum je la air masak banyak2. biar sampai kembung.



4. Telepon

ayah dan ibu sayang anaknya


last but not least,amik tepon,call ibu bapa dan buat la cerita sedih cakap da tak makan 3 hari, asik minum air kosong jek. pasti bekalan duit akan menebal semula.

bila dah tebal duit tu, jimat2 la ek.




3 Comments:

At Jan 22, 2011, 3:32:00 PM , Blogger lurve honeyspinoza said...

haha!suka blog ni..cantik..!entry ini menarik!..=)

 
At Jan 22, 2011, 3:39:00 PM , Blogger da[Y]un said...

haha.. tips yang baik. especially buat dayun yg tengah sengkek gila ni coz PT lum masuk lg. nak minta ngan parents eish tak sampai hati la pulop...
~ erm...dayun pun ada menu nak kongsi tuk survive time duit takde
leh view entri ni:

http://eremedayun89.blogspot.com/2009/11/lapar-laa.html

 
At Jan 22, 2011, 4:03:00 PM , Blogger Syadatul Adawiya said...

cik lurve,blog awak cantik juge
cik dayun,menu awak pasti akan dicube.huhu

 

Post a Comment

sila menconteng arang ke muka page ini

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home