Feb 4, 2011

Eh soalan bodoh ke tu?

hai semua..hari ni i nak membebel tentang 'soalan bodoh'. Pernah tak masa awak awak semua kecik, muda bergetah cikgu, mak, apak, kakak, abang, pakcik, atok, pemandu pelancong, jurulatih bola tampar dan yang seangkatan dengannye cakap lagu ni, "adik, don't afraid to ask, there's no such thing as a stupid question." kata mereka kepada anda. Tak penah? Try this, "adik, jangan takut untuk bertanya, takde soalan bodoh dalam dunia ni."

Ah,tipu semua tu. Of course there's a stupid question. For example, dulu masa my nephew was 3 years old. Kitorang pegi makan kat Restoran Kayu. He asked me, "cibeb, kenapa nama kedai ni kayu?tak nampak pun ada kayu kat sini." Oh itu saya maafkan. He was only 3 years old. Mungkin dia keliru. But actually that's a good question. I was wondering too why is it named Kayu? *ah kau ni,sekarang ni kau tangah cakap pasal stupid question kan. Oke2 sambung cerita.
i wish this kind of helpdesk exist. takde la orang tanye soalan bodoh sesuka hati. pegi kau kat society ni kalau nak tanye soalan bodoh.

Another example. Masa i wakil sekolah main bola tampar dulu. Ada seoarang budak lelaki ni was injured and he yelled "arghh, lutut aku!!" sambil tangan dia pegang la lutut dia. And this one stupid budak 'PBSM' datang la, and tanya "ada masalah ke?". I was like, duhh tak nampak ke budak tu tengah sakit. Dia tanya lagi, "Kat mana sakit?" Again, a stupid question. Budak tu jerit "arghh, lutut aku" and tangan dia pegang lutut, takkan la telinga dia yang sakit. Cuba bayangkan, in the middle of the game, dalam keadaan kesakitan, the stupid 'PBSM' guy bole nak buang masa tanya soalan bodoh. Erghh damn.



that's right. pi google dulu sebelum tanya tapi kalau dalam kes budak PBSM tu takkan la nk pi google dulu.ahaha
Klik sini untuk tengok contoh contoh soalan bodoh yang di tanya tanpa mereka google dulu. So annoying ok.

Satu hari di pagi yang hening, di bustop, i tengah tunggu bas nak pergi sekolah dan datang la seorang lelaki yang agak mengerikan duduk sebelah. Dia tanya, "adik buat apa kat sini, nak pergi sekolah ke?" Hello lelaki yang mengerikan, saya tengah pakai baju sekolah dan pagi pagi macam ni duduk kat bustop, mesti la tengah tunggu bas nak pegi sekolah. Tapi i takde la jawab camtu kat die, kang kene kidnap naya jek. I angguk jek, and luckily bas pun sampai. Fuh, lega..


i'm a stupid people killer.





Ada lagi satu, orang suka tanya 'what for?' or 'nak buat apa?'. For example, "May i borrow your pen?" and the stupid person replied "what for?". What do you think the pen is used for. Mungkin untuk cucuk mata kau. Lagi satu, "Ali, nak sikit ubat gigi,aku punye da habis." dan Ali pun jawab "nak buat apa?". Nak buat cuci baju, ali.....sigh.


Kesimpulannya di sini, kita kadang kadang tak sedar yang sebenarnya soalan yang kita tanya tu adalah soalan bodoh dan kita tergolong dari orang bodoh yang bertanya soalan.*eh apa aku merepek ni. Jadi, maafkan lah sesiapa yang tak sengaja tanya soalan bodoh tu. Mungkin dia keliru. I jugak kadang kadang tertanya soalan bodoh di luar kawalan, jadi i juga tergolong dari mereka. Eh wait wait, i'm a stupid person? no no no, i'm not stupid, it just slipped....arghhhhhhhhhhhhhhh


0 Comments:

Post a Comment

sila menconteng arang ke muka page ini

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home